zondag 28 december 2014

Oud, Nieuw, of is dat relatief?

Kerst is gekomen en na veel gezelligheid weer gegaan. Het huis was vol, het ging net, maar alle geliefden waren bij elkaar. Nu even een diepe ademteug en verder maar weer, naar oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Al dan niet met wat flinke knallen of mooi siervuurwerk.
Vuurwerk is van oudsher bedoeld om de kwade geesten weg te jagen zodat we fris en fruitig het nieuwe jaar in kunnen, ongehinderd door rondzwevend geestestuig.
Dat maakt meteen duidelijk dat het vieren van oud en nieuw niet echt Christelijk is en ook niet echt van ons, al voelt dat wel zo. Het hoofdbestanddeel van vuurwerk is buskruit, wat in 1300 door de Chinezen werd uitgevonden. Al snel werden er proeven mee gedaan en werd vuurwerk ontwikkeld, vooral in de stad Liuyang. Vanuit China kwam het vuurwerk naar Europa. Oud en nieuw werd nog zonder vuurwerk gevierd, behalve in hofkringen, maar wel met lawaai. Al in de zesde eeuw probeerde de kerk er weer van af te komen, wat niet lukte. Het enige wat restte was 31 december uitroepen tot de dag van St. Silvester, de paus die aan het roer stond toen keizer Constantijn de Grote het uitmoorden van Christenen een halt toeriep. 

Dat wij op 1 januari nieuwjaarsdag hebben is ook niet zomaar vanzelf. Alweer door de katholieke kerk werden allerlei data voorgedragen om het nieuwe jaar te laten ingaan. Pasen, Drie Koningen, Kerstmis, Mariaboodschap... Het mocht niet baten. In 1563 besloot de Franse koning Charles IX dat 1 januari De Dag zou zijn en de Lage Landen volgden onder dwang van Spanje in 1575. Pas in 1701 ging Drenthe als laatste provincie overstag en hebben wij een landelijke viering van oud en nieuw. Met lawaai en 'oliekoeken'. Pas vanaf de zeventiger jaren werd er massaal om middernacht vuurwerk afgeschoten en ontstond de manier van vieren die wij nu zo gewoon vinden. Verrassend kort nog maar eigenlijk.

En zo gaan we over een paar daagjes ook weer het volgende jaar in, 2015. Wat ik dan ook weer apart vind. We hebben 1 wereld maar op die wereld leven veel mensen in veel verschillende tijdzones. En dan bedoel ik niet de uren en jetlag, maar jaren, eeuwen! Voor ons is het straks 2015 maar naar naar de Joodse jaartelling is het dan al het jaar 5775. Naar de Chinese jaartelling is het bijna 4711 en de Islamitische telling geeft het jaar 1435. In Japan pakt men het helemaal anders aan, daar telt men vanaf iedere troonsbestijging van een nieuwe keizer gewoon opnieuw.

In welk jaar we leven als mensheid is dus nogal relatief. Even een reisje maken en je bevindt je in een compleet andere eeuw als het meezit. Tijdreizen kan dus best. Maar okay, hier is het bijna 2015 en dat is sowieso weer een mooie gelegenheid voor een feestje, een gezellig samenzijn, goede wensen en iets lekkers. 

Vanaf mijn blog wens ik dan ook iedereen, met of zonder vuurwerk, met of zonder goede voornemens, een geweldig, mooi, gezond, vreedzaam, liefdevol 2015. Een jaar waarin je wensen mogen uitkomen......

Tot volgend jaar!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten