donderdag 30 oktober 2014

De reis van Halloween



Er lijkt even een adempauze te zijn in het gekrakeel rond Sinterklaas en zijn Piet. Misschien komt dat door een ander feest dat voor de deur staat; Halloween. Overal staan feesten, spooktochten en andere festiviteiten aangekondigd. Vooral voor de kids, maar ook voor volwassenen. Winkels verkopen heksen, verkleedspullen en pompoengerelateerde artikelen. Wie niet meedoet laat alles of gewoon aan zich voorbijtrekken, of kan hier weer over steggelen. De een noemt het commercieel en overgewaaid uit Amerika en kijkt daar vies bij, de ander vindt het gewoon leuk en spannend en gaat als spook trigger treaten en weer een ander ziet het magisch. Halloween,  'all hallows eve' de avond voor allerheiligen, of 'samhein' is eigenlijk al best oud en zeker bij heksen en pagans een tijd van mysterie en magie.
Het Keltisch nieuwjaar  begint op 1 november. Samhein op 31 oktober was bij de Kelten dus oudejaarsavond. De Kelten geloofden ook dat op deze avond de doden terugkeerden om te proberen weer een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Dat klinkt best horrorachtig toch? Het heksenfeest is dan wel vriendelijker.
In navolging van de Kelten vieren heksen Samhain ook als begin van het nieuwe jaar. De oogst is binnen, de herfst gaat over in de winter en met het vallen van de bladeren en het zich ter ruste leggen van de natuur, sterft symbolisch de oude god. Het wordt donker en duister op aarde en dat maakt dat in deze periode de grens tussen de onder- en bovenwereld vervaagd. De onderwereld is ten slotte altijd donker. Op 31 oktober is de sluier tussen de werelden het dunst. Bij uitstek de nacht om contact te zoeken met overledenen en boodschappen over te brengen of te ontvangen. Hun geesten kunnen deze nacht even het dodenrijk verlaten. Vaak worden zij met Samhain/Halloween/All hallows eve, herdacht en in sommige landen wordt eten neergezet bij het graf (Mexico), voor de deur (GB) of de tafel voor hen gedekt. Ook de elfen en natuurgeesten kunnen meteen meesnoepen. Het is een avond voor rode, witte, groene, zwarte en zilveren kaarsen en herfstachtige etenswaren, kleuren en geuren en schouwen in het verleden en de toekomst
In de 9e eeuw wordt Samhein vermengd met Christelijke invloed. Paus Gregorius IV kreeg het heidense feest er niet onder en zoals zoveel heidense feesten werd Samhein ingelijfd als allerzielen op 2 november. Het trigger/treaten komt waarschijnlijk vanuit deze Christelijke hoek. Het was gewoonte langs de deuren te gaan en een gebed te doen in ruil voor brood. Pas in de 19e eeuw maakt samhein als Halloween opgang in Amerika door de immigranten uit Ierland en Schotland. Daar wordt de pompoenlantaren toegevoegd aan het feest en in die vorm komt het nu weer terug bij ons. In die zin is het eigenlijk dus geen Amerikaans feest dat bij ons komt binnenwaaien, maar gewoon een oude Keltische hekserige vriend in een nieuw jasje.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten