vrijdag 30 juni 2017

Dino op je bord

Vandaag waren we met twee van onze kleinkinderen naar het Oertijdmuseum in Boxtel. Echt ontzettend leuk! En niet alleen voor de jongens van 3 en 5. Er waren Dino's in alle soorten en maten, als dode skeletten (zoals de jongens dat noemen) en met huid en brullend. Binnen en buiten, leuk en leerzaam. Ze waren helemaal enthousiast, de boys. Opa en oma ook blij natuurlijk.

Gezeten op een terrasje met jus d'orange en chocomel en lekkers keken we naar de kippen en hoenders die daar rondliepen. "Kijk", zei ik, "kleine dino's." En dat klopt hoor. Op een groot bord stond inderdaad dat de wetenschappers het bewezen achten dat kippen en soortgenoten afstammelingen zijn van de dinosauriërs. Er is zelfs een skelet gevonden van een T-rex met intact ruggenmerg. Hierdoor kon worden vastgesteld dat vogels/hoenders en dino's dus verwant zijn. 

Daar liepen ze dan, met de jongste kleinzoon er achter aan om ze te voeren... De nazaten van de T-Rex, de Diplodocus, de Pterodactylus die een spanwijdte had van 10 meter, zo groot was als een schuur en met één slag van zijn vleugels op kon stijgen. Zo gespierd was dat prehistorische dier. De mensheid had geen schijn van kans gehad als de dino's niet uitgestorven waren.

Helaas echter voor de dino's stierven ze door verschillende oorzaken wel uit, of werden al kleiner door voedseltekort. De genadeslag kwam zo een 65 miljoen jaar geleden, met de grote meteorietinslag en het daar op volgende domino-effect van uitsterven. De eens zo gigantische heersers van de aarde zijn heden ten dagen verworden tot mini-dino's in een legbatterij, of bij geluk vrije uitloop- of scharrelkip. Het meest veelzijdige stukje vlees... 

Gaat het niet met alles zo? Koninkrijken, wereldrijken, beschavingen. Altijd is er een golfpatroon van opkomst en ondergang. De mensheid kwam op.... En zoals het grootste deel van de mensheid omgaat met deze oeroude aarde is diep triest. Is de mensheid nu de intelligentste of stomste soort die ooit opgekomen is? We zijn druk bezig de aarde en daarmee onze soort onder te laten gaan. Hebben we niet eens een meteoriet voor nodig.


2 opmerkingen:

  1. >> Is de mensheid nu de intelligentste of stomste soort die ooit opgekomen is?
    Ik denk dat beide waar zijn, dus geen OF maar EN. Wat meer nodig is is wijsheid. Let wel, intelligentie en wijsheid zijn verschillende vaardigheden. Intelligentie geeft je de mogelijkheid om kennis te verwerven en daarmee meer keuzemogelijkheden te hebben. Wijsheid geeft je het inzicht om de goede weg te kunnen kiezen.

    groetjes,



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rob, Leuk dat je reageert! En je zegt het weer helemaal goed.

      Groetjes!

      Verwijderen