zaterdag 25 juli 2015

Komkommertijd

Het is zover, het is bijna officieel. De komkommertijd begint in medialand. Je merkt het aan de teruglopende views en aan de berichtgeving waar soms duidelijk aan te zien is dat er hard naar is gezocht. Ah, denk ik dan; dat berichtje komt van Fraudehelpdesk. Ja, ik weet dat want ik doe dat ook. Komkommertijd, waarom eigenlijk? 

F.A. Stoett omschrijft de komkommertijd als een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is.

De term 'komkommertijd' wordt nu vooral in de mediawereld gebezigd, maar waar komt het vandaan? In 1787 wordt de term voor het eerst opgeschreven: Het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, schrijft in een tweespraak tussen Piet en Kees: ,,Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?’’, vraagt Piet. ,,Neen’’, antwoordt Kees, ,,maar je mot denken, het is in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.’’ In 1793 verschijnt de term voor de allereerste keer in een vertaalwoordenboek van  Marin, Nederlands-Frans, 6de editie: ,,’t is in den komkommertijd. ’T is den tijd dat er niet[s] te doen valt’’

En ja, soapseries en onze regering zijn op zomerreces, of misschien is dat wel hetzelfde. Weinig of geen nieuwe series op televisie en de kranten gaan naar minder pagina's. Maar het is wel vakantie en de komkommer behoort wel tot de populairste groenten in Nederland. De komkommer, Cucumis Satives, wordt al meer dan drieduizend jaar gekweekt. Sinds 1960 wordt de lange groene in Nederland in kassen gekweekt en graag gegeten. Meestal rauw in een salade, al dan niet geschild. Dorstlessend is de komkommer ook, dus dat is mooi meegenomen in de zomer. Warm kan hij echter ook gegeten worden, gestoofd met gehakt bijvoorbeeld. En, als we ook even Griekenland ter sprake mogen brengen, in tzatziki zit de komkommer geraspt met zout en heel veel knoflook gezellig in de yoghurt. Dus, niet getreurd. Het is komkommertijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten