maandag 8 april 2019

Boos! (over gifbuizen Brandevoort)

Ik woon in Helmond, in de wijk Brandevoort en ik ben boos! Wie gisteren  naar De monitor heeft gekeken op NPO2, weet precies waar ik het over heb. Voor wie dat niet weet:
Chemelot, groot chemieconcern in Limburg, wil namelijk buizen met gevaarlijke stoffen onder onze woonwijk leggen. Niet zomaar gevaarlijk, maar zeer giftig en sommige ook nog hoog-explosief. Natuurlijk, dat wil iedereen toch wel in zijn voor- of achtertuin hebben liggen? Vooral als je vier kinderen hebt die daar dan op mogen spelen? Geen kuiltjes graven hoor, dat is gevaarlijk en verboden. Zo zou de situatie van sommigen hier in Brandevoort worden. 
Bij de Monitor stonden twee families centraal. de ene woont hier al, de andere is aan het bouwen. Er werd even inzichtelijk gemaakt wat de buizen zouden betekenen. Bij de al wonende familie wordt zo uit de voordeur op het beoogde tracé gestapt. Stel het je even voor:
Je woont heerlijk, in een mooi huis op een prachtige plek. Jouw tuin wordt gewoon geconfisqueerd. Geen enkele vergoeding daarvoor overigens. Alles wat je lief is in die tuin wordt platgewalst, uitgerukt, en je tuin veranderd in een jarenlange bouwput. Daarna liggen er gifbuizen. Niets van wat is verwijderd komt nog terug, want er mag geen struikje meer op groeien. Laat staan een boom. Jouw grond is nu een troosteloze grasvlakte, in een droge zomer kleurt ie droevig geelbruin. Je mag niets meer, krijgt om de twee weken een helikopter boven je hoofd hangen voor inspectie en je huis is onverkoopbaar. Het is je gevangenis geworden. Genoeg om zeer emotioneel te worden lijkt me, wat de familie ook werd.
Het beeld wat ik hier schets is niet overdreven. Het houdt ook niet op bij de bewoners van Brandevoort. Dit geldt ook voor Geldrop en Mierlo. Voor de beschermde (!) bossen bij Stiphout geldt hetzelfde doemscenario. Zonder pardon zullen de bomen in een breedte van 35 tot 70 (!) meter tegen de vlakte gaan. Probeer u eens voor te stellen hoe breed 70 meter is.... Zo groot zijn die bossen nu ook weer niet. 
"Bovendien is het dan verboden om in deze strook een verharde weg aan te leggen, een kuil te graven of de grond te gebruiken voor opslag van bijvoorbeeld zand. Maar ook het plaatsen van weidepalen of gebruik van tentharingen is niet meer toegestaan. Wat overblijft is een kale grasstrook met felgekleurde markeringspalen en pomphuizen." (bron https://www.buizenbrandevoort.nl/)
Stelt u zich dit even voor. In een woonwijk met 10.000 bewoners, veel jonge kinderen en zo heerlijk groen. Nog wel. Brandevoort kent ecologische zones, er komt een smart wijk, er is een buurttuin, er is van alles. Nog wel. Stel, iemand slaat toch dat tentharinkje ergens in de grond. Stel, er ontploft zo een buis, dan gaat de rest ook. Brandevoort zit dan aan drie kanten ingeklemd tussen deze branden en giftige wolken. Zoals ook gisteren bij De monitor werd aangegeven, dan hebben we een nationale ramp, gevolgd door een nationale begravenis. 
Waar ben ik zo boos over?
Nou, als wat ik heb beschreven nog niet genoeg is om boos over te zijn, voeg ik graag het volgende toe: Ik ben boos over het feit dat het puur om geld gaat. Geld voor een bedrijf, Chemelot, waar miljarden in omgaan en dan wil bezuinigen op het tracé met miljoenen. Zoiets wanneer ik elke dag duizend euro zou uitgeven aan mijn huishouding en dan de tien euro voor behoorlijk hondenvoer niet uitgeef, om te bezuinigen. Overdrijven maakt duidelijk.
Er ligt namelijk een tracé. Eentje dat niet dwars door natuur- en woongebied loopt. Maar een stuk van pakweg 24 kilometer afsnijden bespaart Chemelot geld. De burgers mogen betalen.
Waar ik helemaal giftig van werd, om in stijl te blijven? Het buizentraject moet voor de klimaatdoelen worden verwezenlijkt. Anders halen we die niet... O, zijn nu opeens de burgers van Brandevoort degenen die de klimaatdoelen in de weg zitten. Jee, wat egoïstisch. 
Deze plannen lagen er dus al lang voordat er een klimaatdoel was vastgesteld. En oja, al die bossen die gekapt moeten worden, terwijl er al veel te veel bos wordt gekapt, dat is helemaal niet in strijd met het behalen van de klimaatdoelen natuurlijk. Leuk hoor om je daarachter te verstoppen. Het draait hier puur om geld. Geld voor de industrie. De politiek gaat nu nog een keer kijken naar het tracé. Ik hoop dat ze inzien dat ook zij niet zitten te wachten op een tweede Groningen. Het zou ze wel eens de kop kunnen kosten, politiek gezien.
De buizen onder Brandevoort zijn ook nog van 'nationaal belang'. Nodig voor de economie van dit land. Het lijkt mij dat als het punt bereikt wordt, waarbij de voorrang voor de economie zorgt voor het onleefbaar maken van grote delen van Nederland, het zijn doel aardig voorbijschiet. Dit alles maakt mij dus vreselijk boos! 
Ik denk niet dat het een grote troost is voor de mensen die het aangaat, gifbuis voor de deur, in angst, dat ze een bijdrage doen aan onze economie. Wat heb je aan economie als er niets meer te genieten valt. Die economie kan ook gered worden met het buizentraject dat er al ligt, maar duurder is voor Chemelot. De leefbaarheid, het leven van de mensen in Brandevoort wordt voor een groot deel verwoest als het onzalige plan van buizen onder Brandevoort doorgaat. 
Vanaf deze plek, mijn blog, maak ik een groot compliment naar de actiegroep die ons zeer goed geïnformeerd houdt, en dank ik de plaatselijke politiek voor de tegenstand tegen de gifbuizen. Laten we met zijn allen hopen dat ook Den Haag inziet dat spelen met de levens van 10.000 mensen een iets te grote prijs is, voor een cadeautje aan Chemelot.





1 opmerking:

  1. Wat een prachtige reactie op de uitzending van "de Monitor", hier kan ik helemaal niets meer aan toevoegen. Ik hoop dat deze hartekreet een heel grote verspreiding gaat krijgen. Hoort, zegt het voort.
    gr. Joost

    BeantwoordenVerwijderen