woensdag 25 oktober 2017

Kuddedier

De mens is een kuddedier, dat hoor je veel. En, als er één schaap over de dam is, volgen er meer is ook zoiets. Door mijn vorige blog over Follow the money en het commentaar daarop waarin ook de term kuddedier viel, bleef het in mijn gedachten haken. Zo gaat dat bij mij. En waar bij mij één gedachte over de dam is, volgen er meer. 

Kuddedier dus. Het ging er over dat de mens een keus heeft om af te wijken van de kudde die 'in het systeem zit'. De mens die tegengas wil bieden om de aarde te behouden voor de generaties na ons. Liefst in goede conditie. Lastig, want je moet er sterk voor in je schoenen staan, keuzes maken die niet iedereen begrijpt en die ook niet altijd makkelijk zijn voor jezelf, je niet teveel afvragen 'wat men van je denkt' en je daar in ieder geval niet door laten leiden. 


De volgende gedachte die over mijn dam kwam was dat al in de bijbel gesproken werd over de kudde en dat ook daar afdwalen geen gewaardeerd idee was. De herder merkte dat er een schaap afgedwaald was en ging het zoeken. Hij vond het schaap, bracht het terug naar de kudde en het teruggekeerde schaap verschafte hem veel blijdschap. Het was hem zelfs liever dan de rest, want het was gered. Ook al geen pleidooi dus voor afwijkend gedrag.

Van de volgende gedachte veerde ik op; In het gnostische Thomas evangelie, niet in de bijbel te vinden dus, staat dit verhaal ook. Maar dan net even anders. Gnostiek is oude wijsheid (gnosis=kennis) die door de Katholieke kerk in de ban werd gedaan rond de tijd dat de bijbel werd samengesteld. De evangeliën van Marcus, Mattheus, Johannes en Lucas haalden het wel, andere geschriften niet. 

Afin, om mijn gedachten verder de dam over te volgen; In het Thomas evangelie staat dus ook dat er één schaap van de honderd afdwaalde en de herder ging het zoeken. Hier wordt gezegd dat dit schaap het grootste en sterkste schaap was van de kudde. De herder vond het schaap en vertelde hem dat hij voor hem meer telde dan de 99 die nog in de kudde verbleven. Nu komt het... in dit verhaal is er geen sprake van dat hij het schaap terugbrengt naar de kudde. De herder prijst het schaap juist omdat hij zijn eigen weg gaat. Yes! Eindelijk een pleidooi voor eigen-wijsheid. 

Volgende gedachte: Toch moeten deze eigenwijzen onder ons, die de kudde verlaten waar ze zich niet meer thuisvoelen, weer een nieuwe kudde vormen willen ze enig gewicht in de schaal leggen voor een duurzame manier van leven en Earth First. Dat zie je terug in petities, acties en groepen. We blijven dus toch kuddedier maar kunnen wel kiezen voor het soort kudde waar we bij willen horen.

Laatste gedachte: En wat heeft u nu aan dit blog en mijn gedachten die over de dam stromen? Daar heb ik geen antwoord op.

2 opmerkingen:

  1. Weet je wat eigenlijk de waarheid is over schaapen Cis, ik heb een behoorlijke kydde, maar de werkelijke waarheid is; "Als er één schaap over de dam is, gaat er gegarandeerd op z'n minst één de tegenovergesteld kant op"
    Groetjes, Egbert Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, dat maakt schapen nog interessanter!
    Groetjes, Cis

    BeantwoordenVerwijderen